De Zaanse Brabander

Home

leven

werk

hobby

verhalen
Om de menselijke maat in de zorg
Tanzania
huisarts in Uden
Medipark
het afscheid
het afscheid

Het waren prachtige dagen.

Het besluit tot stoppen was niet gemakkelijk. Maar deze zomer kreeg ik bij een bezoek aan een Duits lusthof spontaan invalidenkorting. In augustus kreeg ik plotseling van het GAK of de belasting 50 euro omdat ik chronisch ziek was. De instanties lieten hiermee eigenlijk weten wat familie en vrienden al lang hadden gezegd: "Je kunt beter stoppen". Ik was er al enige tijd mee bzig. Maar het los laten was moeilijk.

brief verzonden in augustus 2008

 

Aan alle patiënten uit de praktijk.

 

L.S.

 

In augustus 1975 kwam ik met dokter Helwegen overeen dat ik op 2 januari 1976 naar Uden zou verhuizen om zijn huisartsenpraktijk op 1 april 1976 over te nemen. Het was toen een van de grootste huisartsenpraktijken van Nederland. Elf jaar heb ik deze praktijk alleen gedaan.

Vanaf 1 januari 1988 heb ik het werk samen gedaan met dokter Kuijpers. En nog later kwam dokter Zandstra in de praktijk. De huisartsengeneeskunde heeft in de loop van mijn loopbaan een enorme ontwikkeling ondergaan. Toen ik begon was verloskunde door huisartsen nog gewoon. Veel huisartsen hadden nog een eigen apotheek. Verkeersongevallen, politiewerk en zuigelingenbureau waren normale onderdelen van het werk. De systematische behandeling van chronische ziekten zoals diabetes, astma en hoge bloeddruk kreeg in

de loop van de jaren steeds meer aandacht. Dat betekende een andere rol voor de praktijkassistente en de komst van de praktijkondersteuner. Een boeiende ontwikkeling.

Eind 2003 is de praktijk van de Prior van Milstraat verhuisd naar de AHOED Medipark. Dit is

een van de grootste huisartseninstellingen van Nederland. Het samenvoegen van een groot aantal huisartsenpraktijken tot een nieuwe organisatie was een zware klus. Maar zo zijn er weer talloze nieuwe mogelijkheden voor de toekomst geschapen, waar vooral straks de patiënten van kunnen profiteren.

Op 1 januari 2007 is de praktijk binnen Medipark gesplitst in een praktijk Kingma en een praktijk Kuijpers/Zandstra.

Mijn echtgenote was op de Prior van Milstraat vele jaren de manager van de praktijk. Zij was de spil van onze praktijk. Helaas was voor haar geen plaats in Medipark. Zij is mij voorgegaan in het pensioen. Nu ben ik de pensioneringsleeftijd genaderd. Al jaren ben ik op zoek geweest naar iemand die mijn praktijk kan voortzetten. Dat heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Ik heb samen met de collega’s van Medipark iemand gevonden die mijn werk

in Medipark graag voortzet. Ik ben overtuigd van zijn medische kennis, kunde en inzet.

Mijn opvolger is dokter Graat die zich verder in deze brief zal voorstellen.

Vanaf 7 juli tot 1 oktober werken wij samen. Op 1 oktober 2008 gaat hij de praktijk Kingma in Medipark verder voorzetten als praktijk Graat en ik ga met pensioen.

Huisartsengeneeskunde is gebaseerd op wederzijds vertrouwen tussen patiënt en huisarts.

Ik dank u voor dat vertrouwen.

U krijgt nog een uitnodiging voor een afscheidsreceptie.

Met vriendelijke groet,

J.Kingma

G.U.G. Kingma - Bakkum

 

Op zondag 14 september 2008 was het afscheid van de praktijkassistentes en praktijkondersteuners van Mediprak. We deden dit met een vaartocht van het stoomschip Elfin over de Zaan en het Alkmaarder meer.

  

Op donderdag 25 september begonnen de afscheidsfestiviteieten. Om 12 uur werd ik uitgenodigd op Medipark. De assistentes en praktijkondersteuners hadden een fil gemaakt. "Een weekje Medipark met dokter Jur". Loes was opgevuld met kussens en speelde de rol van dokter Kingma, die blijkbaar het maandagmorgen gevoel bestreed met "We gaan er voor!". Verder waren er een aantal intervieuws met patienten.

Van 14.30 tot 18.30 was er een fantastische recptie. Volgens Paul Verbossen van Gasterij De Pier zijn er tussen de 600 en 700 mensen geweest. Er waren zelfs mensen die al tien jaar uit de praktijk weg waren. Veel emotie's. Alle honderden levensverhalen schoten weerd doen mijn hoofd. De oudste bezoekster was 98 jaar. Ze wilde graag onze kinderen nog eens zien. Heel veel kado's gekregen. Als we een kunstwerk hebben uitgzocht dan zal ik het hier laten zien.

Hier volgt een kleine fotoimpressie:

op Picasa heb ik een webalbum gemaakt met foto's van de receptie:

http://picasaweb.google.nl/jur.kingma.uden/

AfscheidsreceptieJurKingmaOp25September2008InGasterijDePier#

U ook kijken bij Kliknieuws: in de rij voor dokter kingma

Vrijdag was de receptie voor huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten etc. Kortom het medische netwerk. Het weer was prachtig. We konden buiten recipieren. Prachtige dagen.

 

 

 Het pensioenfonds stuurde alvast een uitnodiging

 

Van alle gulle gaven hebben wij bij de beeldend kunstenaar Clemens Driessen  een plastiek gekocht. Hij noemt het: "De vrouw met het gestrekte been". We zagen 10 jaar geleden voor het eerst werk van Clemens Driessen bij Galerie Sous-Terre in Lith. Het deed ons denken aan Botero. Wij ontdenkten dat hij een broer was collega Vincent Driessen met wie we naar Tanzania zijn vertrokken in 1972. Clemens begon zijn loopbaan als gymastieleraar. Hij wilde echter kunstenaar worden. Hij beheelade zijn dipolma MO A handenarbeid en ging in de leer bij kunstenaars. Hij heeft vele bronzen beelden gemaakt. Hij woont nu in Aijen in Limburg. Het ambachtelijke van zijn werkwijze spreekt ons erg aan.

 

De vrouw met het gestrekte been omgeven door andere beelden van Clemens Driessen.

Ik heb een bedankkaart gemaakt die ik hierbij virtueel aan alle gasten stuur:
Homelevenwerkhobbyverhalen